12.10.09

ΝΟΜΠΕΛ ΓΙΑ ΑΥΤΟΕΚΠΛΗΡΟΥΜΕΝΗ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ

Δεν είναι η πρώτη φορά, που το Νόμπελ ειρήνης απονέμεται σε αμερικανούς προέδρους, που ευθύνονται για πολέμους. Και γεράκια ακόμα (πχ Κίσιγκερ) μπορούν να το επιδεικνύουν καγχάζοντας. Η σουηδική ακαδημία πάντα έκανε πολιτική με το Νόμπελ αλλά αυτή τη φορά βραβεύει τον εαυτό της. Θα εξηγήσω πως:
Είναι προφανές ότι ο Ομπάμα δεν έχει κάνει ακόμα κανένα έγκλημα πολέμου - η αύξηση του στρατού στο Αφγανιστάν είναι πταίσμα. «Προς υπεράσπιση της επιτροπής Νόμπελ μπορούμε να πούμε ότι το επίτευγμα της απραξίας τοποθετεί τον Ομπάμα σε ένα σημαντικά υψηλότερο ηθικό επίπεδο από κάποιους προηγούμενους αποδέκτες του βραβείου, τα ονόματα των οποίων δεν θα αναφέρω για λόγους ευγενείας».(Νόαμ Τσόμσκι) Αν συνεχιστεί η προεδρία του με παρόμοιο τρόπο ίσως καταφέρει να τιμήσει, όπως λέει ο Τσόμσκι, το βραβείο που πήρε ως "Επίτευγμα απραξίας".
Στην πραγματικότητα όμως η Ακαδημία με το σκεπτικό της δείχνει μια άλλη κατεύθυνση: «Το νέο κλίμα που έφερε στη διεθνή σκηνή» και «η ελπίδα που έδωσε στον κόσμο» ήταν τα επιτεύγματά του... Και η προσπάθεια της Ακαδημίας είναι να δημιουργήσει αυτό ακριβώς το κλίμα. Μικρή σημασία έχουν τα επιτεύγματα, αφού οι εστίες έντασης παραμένουν συχνά ίδιες για δεκαετίες και, ακόμα χειρότερα, συχνά οι βραβευμένοι αποδεικνύονται το ίδιο πολεμοχαρείς όσο και οι πρώην αντίπαλοί τους.
(όλη αυτή η "πρόβλεψη", ότι ο Ομπάμα θα κάνει τα ίδια με τους προηγούμενους ή απλά δεν θα κάνει τίποτα, ανήκει και αυτή στις "αυτοεκπληρούμενες προφητείες", αφού όλοι γνωρίζουν ότι ούτε θέλει να αλλάξει πραγματικά την εξωτερική πολιτική των ΕΠΑ (Ενωμένων Πολιτειών Αμερικής!) αλλά ούτε και μπορεί ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΠΟΡΕΥΤΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΔΕΑ!)

Δεν υπάρχουν σχόλια: