1.12.09

ΛΗΣΤΕΨΑΝΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΜΑ ΤΙ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΕΜΕΝΑ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ!

19 ποδήλατα έχω "χάσει" και ξέρω όλες τις σκέψεις που περνάνε από το μυαλό των θυμάτων. Πολύ πρόχειρα υπάρχουν οι ατομικές λύσεις και οι πιο συστημικές. Οι ατομικές παθητικές (νέα πιο βαριά λουκέτα ή το ποδήλατο στον ώμο και γραμμή για το μπαλκόνι) και ενεργητικές λύσεις (θα πάω και θα βρω το κλεμμένο ή ένα κλεμμένο και θα το πάρω με τσαμπουκά ή λεφτά) έχουν το ισοδύναμό τους και στις "συστημικές" (τσιπάκια στα ποδήλατα, έλεγχοι της αστυνομίας, ασφάλιση, περιπολίες μας, πάρκινγκ φυλασσόμενα κλπ). Και φυσικά όλες έχουν κινητήρια δύναμη τη συνήθειά μας να έχουμε δικά μας πράγματα (αυτό είναι δικό σου, μην αφήνεις τα άλλα παιδάκια να στο πάρουνε γιατί δε θα σου πάρουμε άλλο...) και τους τρόπους που μάθαμε για να τα διατηρούμε δικά μας. Η συνήθεια γίνεται δεύτερη φύση (και είναι δύσκολο να ξεπεράσεις τη φύση, αν δε το συνειδητοποιήσεις...) και μπορεί να οδηγήσει σε πολλά λάθη (χωρίς να δικαιολογήσει κανένα). Θυμηθείτε πόσα πράγματα (και ανθρώπους) συνηθίσατε κατά καιρούς και πόσο δύσκολη ήταν η αποδοχή της απουσίας τους (ή του χωρισμού).
Και επειδή "Δύο πράγματα είναι κυρίως αντίθετα στην λήψη σωστών αποφάσεων, η ταχύτητα και η οργή" Θουκυδίδης, ΧΑΛΑΡΑ!
Εννοείται ότι όλοι ακολουθούμε συχνά ατομικές λύσεις και δρούμε μερικοί (όσο μπορεί ο καθένας και όσο του φτάνει το μυαλό) για να αλλάξουμε το σύστημα που μας καταπιέζει, δημιουργεί πολέμους και φτώχια και μας στρέφει σε λύσεις αδιέξοδες (ιδιώτευση και ατομισμό, προσευχή και μετάνοια, πλουτισμό ή φιλανθρωπία) και ανώδυνες...
Ποια είναι η λύση για τις κλοπές ποδηλάτων; (ισχύει και για τα κινητά που μας κλέψανε, τα παιχνίδια που σπάσαμε, τις δουλειές που χάσαμε, τον καιρό που ξοδέψαμε, τις γκόμενες(/γκομενους) που (μας) χωρίσανε...) Νομίζω είναι πολύ εύκολο να το καταλάβουμε όλοι... Pame yala! 'Οσο περισσότερες συνήθειες, τόσο λιγότερη ελευθερία.Και το πιο ακριβό πράγμα που έχουμε (?) είναι ο χρόνος. Και το ποδήλατο μας βοηθά να εξοικονομήσουμε και να απολαύσουμε αυτό το ακριβό πράγμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: